Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Večiti problem – kako očistiti kadu?

Večiti problem – kako očistiti kadu?

Mrlje, kamenac, masnoća, ostaci sapunice i prljavštine znaju da budu veoma iritantni i dosadni. Ali, kada ih spazite znajte da ne treba pošto poto gubiti živce jer rešenje za Vaš problem se nalazi na dohvat ruke.

Ne trčite odmah u prodavnicu kako biste kupili skupe hemikalije. Hemijska sredstva čine se samo naizgled bolje rešenje, međutim, ako pogledate na duže staze ona mogu ostaviti dugiročne posledice po Vaše, ali i zdravlje Vaše porodice. Zato je najbolja solucija da se opredelite za kućne namirnice i stvari koje već imate u Vašem domaćinstvu.  

Kako najlakše očistiti kadu?

  Kvalitetna oprema za kupatilo zna da padne u drugi plan ukoliko kada, koja predstavlja centralni deo svakog kupatila, ne blista. Prljavština i masnoća se lako i brzo nakon kupanja nahvata na njoj. Ali, ukoliko niste imali vremena da je odmah očistite ne treba očajavati. Postoji više načina kako očistiti Vašu kadu. Nemojte se nikad voditi samo jednom metodom i oprobanim receptom već menjajte prilaze razrešenju problema, jer ni problem, odnosno to što moramo očistiti, nije istog hemijskog karaktera.  

Soda bikarbona kao veoma delotvoran lek

  Verovatno ste se vodili već ustaljenom metodom – dodavanje soli i limuna. Ovako napravljen rastvor neće davati delotvorne rezultate jer teške mrlje ostaju neprobojne za njega. Ali, probajte nešto drugo. Upotrebite so na malo drugačiji način. Kako biste vratili nekadašnju belinu i sjaj Vašoj kadi pomešajte so sa terpentinom u odnosu 1:1. Dobijenu smesu nanesite na sunđer i istrljajte kadu. Nakon što utrljana smesa posle određenog vremena počne da deluje iperite kadu toplom vodom. Ne zaboravite da pre ovog postupka obavezno stavite rukavice! Možete i da napravite supstancu – pastu koja sadrži jednake količine sode bikarbone i vode. Nakon što utrljate pastu na površinu koju treba očistiti, ispolirajte je mekom i čistom krpom. Takođe, veoma delotvorno je i sredstvo napravljeno od 300 ml sirćeta, 150 ml vode, i 20-ak kapi ulja eukaliptusa. Sve pomešajte u bočici sa raspršivačem i nakon raspršivanja obrišite površinu suvom i čistom krpom. Sodu bikarbonu možete upotrebiti i u kombinaciji sa sirćetom i alkoholom. U 400 ml tople vode pomešajte šolju alkohola, pola šolje sirćeta i 2 kašike sode bikarbone. Dobijenu smesu pospite po kadi i ostavite 15-ak minuta da odstoji. Bićete oduševljeni dobijenim rezultatom jer nakon ovoga ostaje Vam samo da isperete kadu i da uživate u čistoći Vaše „nove“ kade.  

Ostali načini za neutralisanje prljavštine

  Tešku i dosadnu prljavštinu ćete najlakše ukloniti tako što ćete u kadu nasuti boraks koju ćete zatim isčetkati vlažnom četkom. Boraks je poznat pod nazivom natrijum borat i godinama unazad se koristi za pranje veša i čišćenje kuća. Važno je istaći da je potpuno sigiran za upotrebu, ne apsorbuje se putem kože, ne akumulira u telu i ne izaziva zagađenje okoline. Mnoge domaćice kažu da je jedna od najdelotvornijih metoda, koja prosto „ubija“ mrlje, mešavina deterdženta za suđe i sirćeta. Sirće je potrebno da zagrejete i da pomešate sa deterdžentom za pranje suđa u odnosu 1:1. U flašicu sa prskalicom našpricajte kadu i ostavite da deluje. Nakon 10-tak minuta suvom krpom prebrišite. Ovaj rastvor je pogodan za kadu, kupatilo, pločice, kao i za staklene pobršine, ali ne i za mermer.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing