Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Predupredite moguće greške prilikom lepljenja tapeta na zidove

Predupredite moguće greške prilikom lepljenja tapeta na zidove

Današnje tapete čine potpuno savremen sistem oblaganja zidova. Nisu samo dekorativne. Tapete čine odličan termički izolator, postoje i one antibakteriske, a za dugogodišnje trajanje i lako čišćenje tu su vodootporne tapete. Da bi i krasile dom dugo vremena moraju se ispoštovati neka pravila postavljanja i održavanja.

Kvalitet iznad svega

U principu najkvalitetnije tapete proizvode Nemačke firme, ali uz nekoliko smernica moći će te i sami da prepoznate kvalitet. Gledajte sastav i debljinu. Kvalitetnije su one deblje, mekane na dodir, one koje se ne provide, a najlošijeg kvaliteta su one klasične papirne i ako nemaju nikakav zaštitni premaz ili mešavinu sa drugim materijalima kratko će vas služiti. Lepak bi se trebao kupiti od istog proizvođača kao što su tapete. Nikako ne uzimajte najjeftinije varijante. Loš kvalitet lepka će dovesti do odlepljivanja tapeta bez obzira koliko su one kvalitetne. 

Pravilno pripremite podlogu za lepljenje tapeta

Zid na koji se tapete postavljaju mora biti čist. Ukloniti masnoću, glet masom popuniti rupe i sačekati da se zid osuši. Dodatno ga šmirglom nežno očistite, i uklonite prašinu. Ako se podloga ne pripremi na ove načine pojaviće se fleke, mrlje, lepak za tapete neće biti dobro vezivno sredstvo, a onda ste na početku - imate samo prljav zid. Ako ste se odlučili za tapete za kupatilo ne morate skidati stare pločice. Na stare pločice se nanosi sloj glet mase, potom prajmer zatim lepak za tapete i onda tapete i zaštitni premazi. Zaista nije komplikovano nalepiti tapete preko pločica, a posao je daleko uredniji. 

Precizno postavljanje tapeta

Počnite lepljenje sa jednog ugla, najbolje od prozora i izvora svetlosti. Prvo utvrdite pravu vertikalnu liniju koja će biti početna tačka za lepljenje, jer ako se prvi red zalepi koso, svaki sledeći će biti jednako kriv. Nemojte uzimati ugao zida kao paralelu jer on često nije pod pravim uglom. Kada pedantno zalepite prvi red ostalo je lakše. Papirne tapete zahtevaju nanošenje lepka i na zid i na sam tapet, ostale varijante se lepe ako se lepak nanese samo na zid. A ako vam je komplikovano uložite nešto više u samolepljive tapete gde nema premazivanja lepkom, već se folija postupno skida i ujedno odlepljeni delovi lepe za zid pa je postupak jednostavniji i prilagođen za amaterski rad. Lepak se nanosi četkom ili valjkom i pokriva se cela površina u tankom sloju pa neće doći do curenja viška mase.

Uklopite dezen na tapetama

Bilo da postavljate tapete za dnevnu sobu, tapete za dečiju sobu ili neku drugu prostoriju, ako postoji neka šara, mora se pažljivo uklapati svaki novi red tapeta. Bitno je biti precizan, pažljivo odmeriti i odseći višak. Ovakve tapete imaju dosta otpada zbog potrebe za uklapanjem pa je i neophodno kupiti više kvadrata tapeta nego što je kvadratura zida. Foto tapete se sastoje iz delova koji čine veliku sliku. Ovde nema sečenja, ali se uklapanje mora uraditi odlično. Pozicija na zidu mora biti perfektna, a rezultat će biti potpuno novi izgled prostorije. Ako ispoštujete ove smernice imaćete mogućnost uživanja u najpopularnijem načinu dekorisanja zida koji se lako čisti, dugo traje i lako uklanja.  

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing