Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Kako odabrati zidne pločice za kuhinju

Kako odabrati zidne pločice za kuhinju

Zidne pločice za kuhinju deo su prostora u kojima imaju funkciju estetike i ulepšavanja, ali i zaštite zidova i instalacija. Izbor dezena, boja i varijanti dimenzija uklapa se prema različitim elementima i uređajima u kuhinji i ostatkom prostora. Zbog vrlo obimne ponude, teško je izabrati odgovarajuće zidne pločice za kuhinju.

Kada se posmatraju kriterijumi koji su značajni za odabir pravih pločica za kuhinjski zid, važno je umeti pravilno izabrati i razlikovati kvalitetne od manje kvalitetnih vrsta. U ovom tekstu dajemo neke od brojnih smernica koje mogu pomoći kada birate zidne pločice za kuhinju, bez greške i dvoumljenja.

Zidne pločice za kuhinju – uloga prostora

Zidne pločice za kuhinju treba da budu izabrane u skladu sa raspoloživim prostorom. Naime, bitno je da li se postavljaju preko starih, ili direktno na zid. Pored toga, važno je i da li se postavljaju od poda do gornjih elemenata, ili samo između gornjeg i donjeg kuhinjskog dela. Ukoliko se pločice lepe preko već postojećih, starih, važno je da debljina bude odgovarajuća, kako biste izbegli neravnine u delu direktnog postavljanja na zid i preko starih pločica. Takođe, ako se postavljaju samo između delova kuhinje, veliku ulogu u izboru ima ta širina prostora: ne možete uzeti velike granitne pločice ako vam je prostor za ugradnju manji od tih dimenzija. Takođe, dobro je da uklapate zidne pločice za kuhinju u prostor tako da kuhinjski elementi ne počinju na polovini ili delu jedne pločice.  

Zidne pločice za kuhinju – razni dizajni

Saveti stručnjaka u ovom pogledu govore da je važan dizajn i izgled koji imaju zidne pločice za kuhinju za doživljaj celokupnog prostora. Tako, postoje keramičke pločice kvadratnih i pravougaonih dimenzija, granitne ogromne ploče, mozaik pločice i kombinacija više vrsta. Postoje i matirane površine, sa manjim i visokim sjajem. Pored uloge prostora, izbor dimenzije i vrste pločica zavisi i od ostatka prostora. Izaberite boje koje se uklapaju u ostatak ambijenta: drveni dezen pločice daje toplinu, mirnoću i jednostavno se poistovećuje sa ostalim bojama, sive i bež varijante odlično idu uz bele i svetle kuhinje, kao i tradicionalno poznat kontrast crne i bele boje. Raznobojni dezeni takođe su vrlo popularni, posebno ukoliko je ostatak prostora neupadljive boje, kuhinja je jednobojna i nema drastično jakih boja. Tada zidne pločice za kuhinju preuzimaju ključnu ulogu uređenja i doživljaja prostorija. Fugne, odnosno međuprostor pločica je važan, pa se biraju razne boje, uglavnom tamnije zbog održavanja. One nisu potrebne kada se ugrađuju pločice velikih dimenzija i uklapaju jedna do druge.

Zidne pločice za kuhinju – nove ideje

U pogledu savremenih inovacija i rešenja, i zidne pločice za kuhinju su doživele velike promene dizajna i razvoj novih ideja. Tako,ukoliko i pomislite da ste napravili pogrešan izbor u pogledu boje, dezena ili dimenzija, ne brinite, rešenje je jednostavno i lako. Postavljanjem led rasvete u beloj ili drugim bojama unećete svežinu u kuhinju, i pločice će imati potpuno nov doživljaj i dimenziju. Pored ove novine, postavljanje bezbojnih stakala preko pločica, ili u boji sa šarama može prekriti starije pločice, ili doprineti njihovom sjaju. Stakla se mogu menjati, pa tako često možete imati pločice koje imaju preko različite šare i odsjaje.   Takođe, sve više se u kombinaciji sa pločicama postavljaju drvene, metalne ili druge obloge za zaštitu od uticaja i njihovo očuvanje. Ideja je mnogo, i svaka čini da zidne pločice za kuhinju dobiju neku posebnu notu. Zidne pločice za kuhinju su važan element uređenja prostora, posebno kuhinje. Biraju se različiti dezeni, modeli i boje, koje čine da kuhinja liči na sve, osim na samu sebe. Važno je voditi računa o karakteristikama kada birate i kupujete ove pločice, kao i o jednostavnosti i načinu ugradnje, pa je uvek poželjno pročitati neki koristan savet.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing