Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Kako očistiti wc šolju od kamenca

Kako očistiti wc šolju od kamenca

Kupatilo je jedno od važnijih prostorija u domu, gde obavljate pripremu za naredni dan i gde se, ukoliko posedujete kadu, opuštate u dugim kupkama. Zato je važnost održavanja higijene prostora veoma bitno, a naročito kupatilskih sanitarija. 

Čisto, mirisno i uredno kupatilo je imperativ zdravog načina života, u kome ćete uživati šminkajući se ili praveći frizuru za posebne prilike. Da bi sve blistalo, potrebno je i redovno čišćenje i održavanje sanitarija, ne samo od nečistoća, već i od upornih naslaga i fleka od kamenca, koje se najviše zadržavaju po wc šolji, dasci za šolju, kotliću, ali i na slavinama i pločicama. Koji su to najefektniji i najlakši, ali i najzdraviji načini za čišćenje wc šolje od kamenca i vraćanje starog sjaja, pročitajte u daljem tekstu.  

Čišćenje wc šolje

Toalet je prostorija koju je možda i najteže održavati, zbog nečistoća različite vrste, opasnosti od mikroba, vlage koja se zadržava u njima, kao i kamenca koji se stvara na sanitarijama. Zato, čišćenje wc šolje ponekad ume da bude prava noćna mora. Koliko god se trudili, žute mrlje se jednostavno ne skidaju, što može predstavljati veliki problem. Zbog prisustva tvrdokornog kamenca, vaše sanitarije mogu izgledati veoma staro, nehigijenski i nimalo lepo i prijatno na izgled.  Većina osoba u potrazi za što bržim rešenjem, koristi različita sredstva protiv kamenca. Neka od njih su veoma skupa, dok su druga veoma lako dostupna i pristupačna svima. 

Sredstvo za čišćenje wc šolje 

Čišćenje wc šolje obično zahteva korišćenje određenih sredstava, koja su našla primenu kako u dezinfekciji, tako i u uklanjanju mrlja od rđe i kamenca. Pri odabiru preparata, možete birati između kupovnih abraziva ili prirodnih sastojaka koje već imate u svom domu.  Ukoliko upotrebljavate hemikalije za čišćenje, imajte na umu da kiseline i nagrizajuća sredstva treba koristiti sa velikim oprezom, jer mogu oštetiti wc šolju, dasku ili sifon, naročito ako su sanitarije lošijeg kvaliteta. Na taj način ćete sebi napraviti još veći problem i trajno uništiti izgled vašeg kupatila.  Osim što su agresivna, pomenuta sredstva sadrže hlor i ostale toksične hemikalije, koje su opasne po zdravlje ukoliko se udahnu u većim količinama ili dođu u kontakt sa kožom ili očima. Tada mogu izazvati različite zdravstvene tegobe, kao što su alergije, ekcemi, astma itd.  Zato se za čišćenje kompletne wc školjke, daske za wc šolju i kupatila uopšte, prednost daje prirodnim sredstvima, koja su se pokazala veoma efikasnim u čišćenju i odstranjivanju kamenca. 

Prirodno sredstvo za čišćenje wc šolje

Većinu sastojaka koje možete iskoristiti za čišćenje wc šolje sigurno imate u svojoj kuhinji. Osim što su ekološki prihvatljivija, ova sredstva su i ekonomski pristupačnija, a efekat uklanjanja kamenca i dezinfekcije je odličan. Limun i limunska kiselina pokazale su se kao idealne za čišćenje i uklanjanje mrlja, a pritom ostavljaju i lep miris. Osim limuna, primena alkoholnog sirćeta, u kombinaciji sa sodom bikarbonom i par kapi nekog eteričnog ulja, može vratiti sjaj vašim sanitarijama. 

Čišćenje wc šolje sodom bikarbonom

Soda bikarbona je neizostavni sastojak, koji se koristi pri pravljenju različitih prirodnih preparata za ribanje. Našla je primenu i u kupatilu, a koristi se za uspešno uklanjanje kamenca. Od sode bikarbone i limuna napravite pastu, kojom možete temeljno očistiti wc šolju, a potom ostaviti sat vremena da odstoji. Nakon ispiranja vodom, primetićete kako se šolji vraća stari sjaj. Već pomenuta kombinacija sirćeta i sode, osim čišćenja, odlična je i za otpušavanje wc šolje i odvoda.  Međutim, ukoliko su wc šolja ili daska veoma stare, navedeni načini čišćenja neće imati prevelikog uticaja. U tim slučajevima, najbolje rešenje je zamena novim sanitarijama. Pri kupovini, birajte samo kvalitetnu sanitariju koju možete pronaći u salonu keramike Alvos

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing