Salon keramike Alvos - Sve za kupatilo
Kako očistiti i izbeliti fugne u kupatilu i kuhinji?

Kako očistiti i izbeliti fugne u kupatilu i kuhinji?

Jedan od najtežih čišćenja u kupatilu i kuhinji je pitanje kako pravilno očistiti i izbeliti fugne. Posebno je teško očistiti ih, a još teže skinuti sve fleke koje ostaju od masnoće i plesni koja se na ovim prostorima često hvata.

  Čak i kada se fugne odaberu u neutralnoj boji, nijansi na kojoj nije uočljivo da je došlo do nakupljanja nečistoće, ipak ostaje pitanje kako ih pravilno očistiti jer se tu nakupljaju bakterije, gljivice i ostala prljavština. Šta raditi kada ni ribanje, ni standardna hemija ne pomaže?

Kako očistiti fugne? – koje opcije postoje

Postoje i posebni preparati koji služe za čišćenje, ali je važno i znati kako očistiti fugne pa da posao bude kompletno urađen. Na prvom mestu treba znati da ni jedan preparat nije svemoćan pa je teško očekivati da sa samo jednim nanošenjem sve prljavo spadne i fugne ostanu čiste. Dakle, sigurno vas čeka čišćenje iz nekoliko puta, a moguće je i da će trebati grublje ribanje jer su fugne abrazivne i teške za održavanje.

Kako očistiti fugne između pločica u kupatilu?

Pločice za kupatilo nisu kompletne sve dok se ne odaberu odgovarajuće fugne. Najčešće su u beloj boji ili sveloj nijansi boje pločica, manjeg ili većeg promera. Visoka vlažnost, topla voda i para utiče da se na pločice za kupatilo i fugne između njih nataloži buđ. I dok se sa pločica ona lako skida, fugne između pločica u kupatilu se teže održavaju, a fleke od buđe ostaju i kada se ona skine. Čak i sa najjačim sredstvima fugne se na ovom mestu teško čiste. Treba pokušati sa pastom za čišćenje koja se pravi od sode bikarbone, sirćeta, limuna i naneti na pločice i fugne da odstoji, a potom i četkom istrljati. Ako se ne skine sve, ponoviti proces. Važno je i redovno čistiti i skidati naslage pa da i čišćenje bude lakše.

Kako izbeliti fugne nakon čišćenja?

Nakon ili tokom čišćenja je važno da se fugnama vrati prirodna boja pa treba pronaći način kako izbeliti fugne tako da se skinu svi tragovi prethodne prljavštine. Izbeljivač za veš može da bude jedan od načina, ali treba biti obazriv pri sipanju i najbolje je da se naspe u raspršivač ili na sunđer pa da se nanese na fugne. Treba ga ostaviti da odstoji, a potom dobro saprati sa pločica i prostora između njih. Pravi odgovor na pitanje kako izbeliti fugne mogu da budu specijalni markeri koji služe isključivo za ovu namenu. Naime, mogu se kupiti specijalne olovke koje su poput flomastera u boji pa se fugne mogu obojiti i na taj način posvetliti ili čak i obojiti u drugu boju.

Kako očistiti fugne između pločica u kuhinji?

Za razliku od pločica u kupatilu, u kuhinji se fugne češće maste i prljaju od pripreme hrane nego što postoji problem sa vlagom i taloženjem buđi. Zbog toga i čišćenje mora biti drugačije pa je bolje kombinovati sredstva za omašćivanje i čišćenje. Tečnost za sudove pomešana sa limuntusom i vodom može da pomogne. A i kombinacija sa sirćetom neće biti loša. U zavisnosti od toga koliko su fugne prljave zavisiće i postupak čišćenja, ali ako se fugne u kuhinji redovno čiste sigurno je da je dovoljno samo povremeno prebrisavanje. Kada se na fugnama nataloži prljavština to je jako ružno i vrlo uočljivo. Redovnim čišćenjem sa pravim preparatima pločice u kupatilu i kuhinji će imati svoj stari sjaj i lepotu.

Kolačiće upotrebljavamo kako bi ova web stranica radila pravilno i kako bismo bili u stanju da vršimo dalja unapređenja stranice sa svrhom poboljšanja Vašeg korisničkog iskustva, kako bismo personalizovali sadržaj i oglase, omogućili značaj društvenih medija i analizirali promet. Nastavkom korišćenja naših stranica prihvatate upotrebu kolačića.
  • Obavezni
  • Trajni
  • Statistika
  • Marketing